Mod de preparare
Se curata pestele doar de intestine, nu si de solzi.
Se spala bine cu apa rece, apoi se portioneaza, se cresteaza partea groasa a pestelui (sus la sira spinarii), apoi se presara pe bucatile de carne, un praf de sare.
Se incinge gratarul, se unge cu slanina si se frige pestele pe ambele parti.
Cand este bine patruns, se ia de pe gratar si cu un cutit se curata usor de solzii arsi si se aseaza bucata peste bucata intr-un castron.
Se fierbe intr-o cratita apa cu un praf de sare, iar dupa cateva clocote se adauga piperul, sucul de rosii sau pasta dizolvata in apa, cimbrul maruntit si la sfarsit se adauga si usturoiul zdrobit.
Se stinge focul, se baga si ardeiul iute taiat in patru si se presara patrunjelul tocat marunt.
Se toarna saramura fierbinte peste pestele fript apoi se acopera vasul cateva minute cu un capac.
Se serveste cu mamaliguta si decorata cu felii subtiri de lamaie.