Se freaca bine galbenusurile crude, se amesteca in continuare cu sare, mustar si putina zeama sau sare de lamaie.
Se adauga apoi ulei, la inceput putin cate putin, apoi in cantitate mai mare si cand s-a turnat jumatate din cantitatea de ulei, se adauga si restul de zeama de lamaie tot cate putin, alternandu-se apoi cu uleiul pina ce se termina intreaga cantitate de ulei si de lamaie. Se potriveste dupa gust sarat si acru.
Pentru ca maioneza sa reuseasca, ouale trebuie sa fie foarte proaspete, iar uleiul de buna calitate.
Mustarul si zeama de lamaie puse de la inceput impiedica in mod sigur sa se taie maioneza si ii dau si un gust bun.
Daca se intimpla sa se taie maioneza atunci cind nu i se adauga mustar sau lamaie, se drege in modul urmator:
1. Se freaca un galbenus crud cu sare si se adauga putin cate putin in maioneza, pana se termina toata cantitatea.
2. Daca totusi se va intampla sa nu se repare, se ia un galbenus fiert, se faramiteaza foarte bine, se adauga putin cate putin in maioneza pana ce se termina.
3. Se adauga 1—2 linguri de apa in maioneza taiata si se freaca repede pe locul unde este apa.
Maioneza preparata numai cu galbenusuri fierte este indigesta si ii lipsesc si vitaminele necesare, ce se gasesc in galbenusurile crude.
Pentru aceasta reteta va recomandam: