Timp de preparare: 80-90 - minute
Specific: RomanescPrinteaza
3-4 rate,
sare
Ingrediente pentru prepararea marinatei: 2-3 linguri otet,
zarzavat de supa,
ceapa,
usturoi,
piper, 2 foi dafin, ½ l vin alb,
sare
Ratele salbatice nu se prepara niciodata nemarinate, deoarece carnea lor se intareste si este imposibil de mancat. Ca sa nu miroasa a peste, inainte de a se pune la marinat, rata se jupoaie de piele.
Se prepara la cuptor cu sos de zarzavat si cu smantana.
Marinata se prepara astfel: la 2 litri de apa se adauga 1/2 l vin alb. Acest amestec se fierbe cu tot felul de zarzavaturi crestate, ceapa, usturoi, boabe de piper, sare si foi de dafin.
Carnea se aseaza la marinat intr-un vas anume, care sa nu aiba smaltul sarit si niciodata in vas de arama.
Vasul trebuie sa fie destul de mare, pentru ca toata carnea sa fie bine acoperita cu lichid.
Dupa ce zarzavatul a fiert bine in apa, se adauga otetul si vinul si se lasa sa mai dea citeva clocote.
Se toarna totul peste carne. Marinata trebuie sa fie fierbinte, insa nu clocotita.
Se acopera, infasurandu-se peste capac cu un servet gros, astfel incat aburul sa ramana inauntru, iar carnea va imprumuta si va capata un gust si o aroma speciala, foarte apreciata de cunoscatori.