Timp de preparare: 60-70 - minute
Specific: 0Printeaza
pentru 4-5 persoane:
500 g paste lasagna, 6 cepe mici, 4 bucati somon afumat, 500 g somon file, 200 ml (1 ceasca) smantana, 500 ml (2 cani) vin alb sec, 200 g branza Gruyere, ½ catel usturoi,
sare,
piper, pentru sosul Béchamel: 50 g unt, 20 g faina, 500 ml (2 cani) lapte,
nucsoara,
sare,
piper.
Pentru inceput se prepara sosul Béchamel astfel:
Se ia o cratita, se pune la foc mic si se adauga untul pentru a se topi.
Se adauga faina, laptele, sarea, piperul si putina nucsoara dupa care se amesteca continuu timp de 5 min, apoi se ia de pe foc si se lasa.
Se incalzeste cuptorul la 180 °C.
Se toaca ceapa. Se feliaza fin somonul afumat.
Se ia alta cratita in care se adauga putin unt si se caleste ceapa tocata, dupa care se adauga somonul afumat si 300 ml vin alb.
In momentul in care vinul scade la jumatate, se ia cratita de pe foc si se adauga smantana, se amesteca si se condimenteaza cu sare si piper.
Se gatesc pastele pentru lasagna conform instructiunilor de pe eticheta.
Se zdrobeste usturoiul.
Se curata somonul file de oase si piele si se taie in bucatele mici, apoi se adauga in sosul Béchamel impreuna cu usturoiul.
Intr-o tava pentru lasagna se toarna un strat de amestec cu sos Béchamel apoi se adauga pastele, peste care se aseaza un strat de somon afumat, putina branza Gruyere apoi inca un strat de paste.
Acest exercitiu se repeta pana se termina ingredientele, ultimul strat fiind de sos Béchamel peste care se presara restul de branza si 1 pahar (200 ml) de vin.
Tava se introduce in cuptorul incalzit si se lasa sa se gateasca 45 minute, dupa care se serveste. Pofta buna! Nota: Somonul file se poate inlocui cu fileuri de peste alb iar somonul afumat se poate inlocui cu cod impreuna cu putin patrunjel.